Home

Financiën binnen de gemeente Nijmegen

Grondexploitaties

Een grondexploitatie is een stuk grond dat omgevormd wordt tot bouwrijpe grond om  (opnieuw) te bebouwen. Een grondexploitatie duurt meestal meer dan één jaar.Door het produceren van bouwrijpe grond en/of ontwikkelen  van openbare ruimte kan de doelstelling van het planologisch beleid gerealiseerd worden. De gemeentelijke grondexploitatie bestaat uit een saldo van kosten en opbrengsten (beschouwd vanuit de gemeente). Het saldo van de kosten en de opbrengsten per locatie is het resultaat van een grondexploitatie. Dit saldo kan zowel positief  (opbrengsten hoger dan de kosten), als negatief (opbrengsten lager dan de kosten).

Bij de kosten van de grondexploitatie horen onder andere de kosten van verwerving van
gronden en eventuele opstallen in het plangebied, de kosten van het ontwerp, de kosten van milieukundig, archeologisch, cultuurhistorisch en akoestisch onderzoek, de kosten van bodemsanering, ophogen en andere grondwerken, de kosten van aanleg en inrichting van de openbare ruimte en groenvoorzieningen, de kosten van de aanleg van nutsvoorzieningen, riolering en parkeervoorzieningen, de kosten van de inzet van het gemeentelijk apparaat en de kosten van planschade.
Aangezien de kosten van de gemeentelijke grondexploitatie vaak vele jaren voor de opbrengsten uitgaan, komen ook de kosten van voorfinanciering, rentelasten en tijdelijk beheer voor rekening van de gemeente. Dit brengt dus financiële risico's met zich mee.

De inkomsten uit gronduitgifte gelden als de belangrijkste bron van opbrengsten van de grondexploitatie. Andere bronnen van opbrengsten zijn subsidies en bijdragen van derden.

Voor meer informatie over grondexploitaties: zie PCPortal: Voortgangsrapportage Grote Projecten.

Deze pagina is gebouwd op 04/26/2022 15:15:16 met de export van 04/26/2022 14:59:19