Risicomanagement, weerstandsvermogen en financiële kengetallen
Volgens artikel 11 van de Besluit Begroting en Verantwoording (BBV) bestaat het weerstandsvermogen uit de relatie tussen:
- de weerstandscapaciteit, zijnde de middelen en mogelijkheden waarover de gemeente beschikt of kan beschikken om niet begrote kosten te dekken; en
- alle risico’s waarvoor geen maatregelen zijn getroffen en die van materiële betekenis kunnen zijn in relatie tot de financiële positie.
In Nijmegen heeft onze gemeenteraad een kadernota Risicomanagement, weerstandsvermogen en financiële kengetallen vastgesteld.
De kadernota schrijft voor hoe we onze risicomanagement vormgeven en geeft aan met welk weerstandsvermogen wij ons als gemeente comfortabel voelen. De kadernota geeft ook richting aan datgene wat jaarlijks wordt opgenomen in de paragraaf weerstandsvermogen en risicobeheersing in zowel stadsbegroting als de stadsrekening.
Met ons risicomanagement geven we vorm aan het geheel aan activiteiten en maatregelen gericht op het expliciet en systematisch omgaan met en het beheersen van risico’s. We kunnen namelijk risico's lopen als onze weerstandscapaciteit een periode wat minder goed is.
In Nijmegen verstaan we onder weerstandsvermogen de middelen en mogelijkheden die beschikbaar zijn bij plotseling onverwachte financiële tekorten. In Nijmegen is dat de algemene reserve, we noemen die ook wel de saldireserve.
In de paragraaf weerstandsvermogen en kengetallen zijn ook financiële kengetallen opgenomen. Met deze kengetallen wordt een beeld gegeven van de financiële positie van Nijmegen.
In het voorjaar 2022 heeft het college een reflectie op de bestaande systematiek naar de raad gestuurd. Een link naar deze reflectie is onderaan deze pagina opgenomen.
Voor de reflectie op de bestaande systematiek: Klik hier