Lokale heffingen
De belangrijkste inkomstenbron van de gemeente is het gemeentefonds. Naast het gemeentefonds vormen de inkomsten uit gemeentelijke belastingen en heffingen een groot onderdeel van de baten van een gemeente. De grootste baten hiervan zijn de:
- Onroerende zaakbelastingen (OZB)
- Parkeergelden
- Rioolheffing
Het verschil tussen belastingen en heffingen is dat de gemeente bij belastingen zelf bepaalt waarvoor ze de baten gebruikt. Bij heffingen (dit zijn rechten, tarieven en leges) kan de gemeente alleen de totale kosten vergoed krijgen die ze heeft gemaakt. De totale baten mogen niet meer zijn dan de totale lasten die de gemeente heeft gemaakt (maximaal kostendekkend).
Woon- en bedrijfslasten
Eigenaren van woningen
In Nijmegen betalen eigenaren van woningen OZB, rioolheffing en afvalstoffenheffing (variabel deel). Deze drie heffingen vormen samen de woonlasten. Sinds de afschaffing van het vast recht van de afvalstoffenheffing betaalt de eigenaar van een woning alleen nog afvalstoffenheffing in de vorm van de kosten van de (groene/rode) afvalzak. Hiermee wordt uiting gegeven aan het principe van 'de gebruiker betaalt'.
Huurders van woningen
Huurders in Nijmegen betalen alleen afvalstoffenheffing (groene/rode afvalzak).
Eigenaren van bedrijven
Sinds de afschaffing van de OZB voor gebruikers van niet-woningen (bedrijfspanden) wordt in Nijmegen naast de rioolheffing en reinigingsrechten voor niet-woningen alleen de OZB voor eigenaren geheven. Voor bedrijven in Nijmegen bestaan de bedrijfslasten uit OZB eigenaren, rioolheffing en reinigingsrechten bij gebruik van de ophaaldienst.
OZB
De OZB baten in de Stadsbegroting worden elk jaar geïndexeerd met het inflatiepercentage zoals dit ook in de Stadsbegroting wordt vastgesteld. Hierbij wordt rekening gehouden met sloop en bouw van objecten. Deze belasting opbrengsten zijn vrij besteedbaar.
OZB tarieven
Bij de berekening van de OZB-tarieven wordt uitgegaan van de in de begroting vastgestelde baten. Dit betekent dat de marktwaardestijging van de stad budgettair neutraal in de tarieven wordt verwerkt. De tarieven worden door de gemeenteraad vastgesteld in de verordening Onroerende zaakbelastingen. In geval van een waardestijging worden de tarieven verlaagd en in geval van een waardedaling verhoogd. In principe stijgt de te betalen OZB voor eigenaren van woningen en niet-woningen alleen met het vastgestelde inflatiepercentage.
Voor de verordening onroerende zaakbelasting: Klik hier.
Differentiatie in OZB-tarieven is alleen mogelijk tussen woningen en niet-woningen.
Parkeergelden
De Parkeerverordening stelt de kaders vast voor het verlenen van parkeervergunningen en de eisen die aan die vergunningen zijn verbonden. In het Aanwijzings- en Uitwerkingsbesluit Parkeren bij deze verordening zijn de verschillende parkeerproducten vastgelegd met de daarbij behorende uitgifte- en gebruikscriteria. Voor al deze producten wordt een belastingtarief in rekening gebracht. Dit is geregeld in de verordening Parkeerbelastingen. Naast de tarieven voor vergunningen worden via deze verordening ook de belastingtarieven voor het parkeren op straat geheven. De tarieven voor parkeergarages en afgesloten parkeerterreinen zijn privaatrechtelijk en worden separaat vastgesteld door het college en vastgelegd in het besluit Tarieven parkeergarages en afgesloten parkeerterreinen. De parkeerder die niet of te weinig betaalt, krijgt een parkeerboete (naheffingsaanslag).
Rioolheffing
De heffingsgrondslag voor de rioolheffing is in Nijmegen de WOZ-waarde. Iedere eigenaar van een pand dat is aangesloten op de gemeentelijke riolering betaalt rioolheffing tot een maximum WOZ- waarde van € 10 miljoen (aftoppingsgrens). Er zijn in Nederland verschillende gemeenten waarbij geheven wordt over de WOZ-waarde. Er zijn andere grondslagen mogelijk. Een voorbeeld is rioolheffing over het waterverbruik van gebruikers; hierbij is het uitgangspunt 'de gebruiker betaalt'. De wetgever staat deze heffing van gebruikers toe. Aangezien hier sprake is van een heffing, mogen de totale baten niet meer zijn dan de totale lasten.
COELO
Sinds 2002 stelt COELO (Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden)
jaarlijks een rapportage op met de kerngegevens van de belastingen in de grote gemeenten. Onder grote gemeenten worden provinciehoofdsteden en gemeenten met ten minste 91.000 inwoners gerekend. Het betreft 40 gemeenten. In deze gemeenten woont ruim 40% van de Nederlandse bevolking. De rapportage bevat een overzicht van de tarieven van de OZB, de afvalstoffenheffing en de rioolheffing. De nadruk ligt op de lasten voor huishoudens. Voor bedrijven wordt alleen inzicht gegeven in de verschillende OZB- tarieven die gemeenten hanteren. Nijmegen heeft in het verleden eigen keuzes gemaakt als het gaat om woonlasten van inwoners en de belastingdruk voor ondernemers. Dit maakt dat Nijmegen in sommige vergelijkingen eruit springt.
Voor het meeste recente Coelo rapport: Klik hier.
Op de PC portal.nijmegen.nl staat een tool waarmee je zelf kunt berekenen hoe hoog je persoonlijke gemeentelijke belastingen zijn. Je kunt er ook vergelijken met andere gemeenten. Klik hier.